SMJESTAJ
LOKACIJA
   

OREBIC

   
       
Stisnut uz morsku obalu, u podnožju brda Svetog Ilije (961m) – Orebic, kolijevka pomorskih kapetana i mornara, biser je Pelješke rivijere. Smješten na jugozapadu sedamdeset kilometara dugackog poluotoka Pelješca koji s kopnom povezuje uska stonska prevlaka, Orebic je zapravo velika šljuncana plaža. Zahvaljujuci iznimno pogodnom zemljopisnom položaju zašticen je od vecih naleta bure sa sjevera. Iako je mjesto cijeloga dana okrenuto prema suncu, lagani maestral boravak u Orebicu tijekom ljeta cini vrlo ugodnim.
 

Još od prapovijesti ovo su podrucje naseljavali Iliri. U 14. stoljecu Pelješki poluotok kupuje Dubrovacka republika. Pod snažnim utjecajem dubrovacke trgovacke mornarice snažno se razvija pomorstvo. Kuce pomorskih kapetana predstavljaju i danas, svaka za sebe, jedan mali muzej.
Orebicka atrakcija je i franjevacki samostan, te crkva Gospe od Andela. Pogled sa 150 metara nadmorske visine na kojoj se nalazi loda samostana, na Pelješki kanal, Korculu, Mljet i Lastovo, je nezaboravan. Predaja govori da su orebicki kapetani i pomorci prilikom odlaska i povratka s putovanja sirenama pozdravljali Gospu od Andela u znak zahvalnosti i traženja zaštite. Franjevci bi, pak, odgovarali zvonjavom sa crkvenog zvonika.

Boravak u Orebicu i na ovom dijelu Pelješke rivijere nece biti monoton ni najizbirljivijem gostu. Planinari ce doci na svoje jer iz Orebica vode oznaceni putovi do vrha brda Svetoga Ilije. Zaljubljenici u biciklizam imaju iznimne uvjete i mogucnost svakodnevnih vožnja okruženi prekrasnom prirodom. Wind surfing (Viganj) i ronjenje takoder mogu biti dio aktivnog godišnjeg odmora.
Posjetiti drugi po velicini hrvatski poluotok, poluotok Pelješac, a ne vidjeti pelješke vinograde i nepcima ne priuštiti zadovoljstvo kušanja vrhunskih vina jednostavno je nemoguce. Škrta zemlja i mukotrpan rad vrijednih Pelješana proizveli su cuvena vina koja su ime Pelješac ucinila poznatim u svijetu.
Kvalitetno tlo i blagotvorno dalmatinsko sunce omogucili su vinovoj lozi radanje bogatih grozdova od kojih se tradicionalno proizvode najznamenitija hrvatska crna vina porijeklom s Pelješkog poluotoka: «Dingac», «Postup», «Plavac» i «Pelješac».
 
   
 
powered by allora.hr team
mokalo 2004